De bijeenkomst van de Engel van Hoorn van zondag 21 oktober over “Taal” heeft veel tongen losgemaakt: een kleine veertig mensen luisterden niet alleen naar  ervaringsverhalen van Martien Weel, Yuri Konter, Kiki Faber en Annet van der Burg, maar namen ook deel aan het gesprek met de zaal. Zo ontstond een boeiende uitwisseling van gedachten over en ervaringen met “taal”. Uitvaartverzorger Martien Weel weet in de uitoefening van zijn beroep hoe belangrijk “taal” kan zijn, maar vooral wat de “taal van de stilte” voor mensen kan betekenen. Dat werd ook zelf geoefend toen we twee minuten stilte in acht namen:  daarna werd met elkaar gedeeld hoe dat werd ervaren – dat leverde van uiteenlopende reacties op: ongemakkelijk, emotioneel, herinnering aan eerdere stiltes etc.

De bijeenkomst werd niet alleen hartverwarmend en indrukwekkend muzikaal omlijst door zangeres Kiki Faber en pianist/begeleider Yuri Konter. Het muzikale duo vertelde aan gespreksleider Rudolf Kooiman ook wat de “taal  van de muziek” voor hen betekent. Ook daar had “de zaal” weer inbreng met eigen ervaringen over wat muziek in mensen teweegbrengt. .

Orthopedagoge/psychologe Annet van der Burg vertelde over de “taal van de liefde” en de vijf aspecten daarvan. Daarbij was onder meer heel herkenbaar dat een “aai over je bol” of een complimentje heel veel kan uitdrukken wat de ander voor jou betekent.

Lammy Vriesenga gaf in haar column (zie de website www.engelvanhoorn.nl) een heel eigen kijk hoe zij met haar kleinkinderen met taal speelt: samen naar de supermarkt om “kindapaas” en ”kotjesdrap” te halen….

Na afloop werd onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat en juist ook dat maakt de bijeenkomsten van de Engel van Hoorn heel bijzonder.

Volgende bijeenkomst: 18 november om 14.00 uur in de Kapel van Dijke Duin. Dan met het thema: “Wie dan leeft dan zorgt?” over andere vormen van zorg.

 

Reacties zijn gesloten.