Columns

Dit is de nieuwste column. Alle andere columns komen in de lijst hiernaast. Klik er op om het hieronder te kunnen lezen.

Verbinding middels Dialoog 13

diversen, 2021-05

 

Stichting De Engel van Hoorn

Verbinding middels dialoog.

www.engelvanhoorn.nl

 

 

Beste vriend(in) van De Engel van Hoorn,

Na de oproep om kopij aan te dragen zoals persoonlijke belevingen, gedichten en/of wijsheden zijn er onderstaand een aantal reacties binnengekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De beelden van De scheepsjongens van Bontekoe in de haven van Hoorn.

 

 

De reizen van schipper Bontekoe met de scheepsjongens, Hajo, Rolf en Padde. Uitkijkend naar een toekomst vol van verlangen maar met onzekerheden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooraankondiging en uitnodiging van de Engel van Hoorn:

 

In verband met de versoepeling van de Corona-regels van het RIVM en de mentale nood onder velen organiseert het bestuur en de werkgroep van De Engel van Hoorn een bijeenkomst met muzikale omlijsting - zoals u dat altijd van ons gewend was - op aanstaande zondag 30 mei. Aanvang is 15:00 uur in Het Octaaf en inloop om 14:30. Deze en aanvullende informatie vindt u ook op onze internetpagina www.engelvanhoorn.nl  en in onderstaande krantenartikel. Mocht u aanvullende vragen hebben over RIVM-regels en de werkwijze bij de bijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Rudolf Kooiman op telefoonnummer 0229-213357.

Het onderwerp zal zijn “Wat is het nieuwe normaal?” en willen we met u van gedachten wisselen over (nieuwe) sociale omgangsvormen en verwachtingen.

Daarnaast dagen we u uit tot het schrijven van een limerick. De regels staan uitgelegd in onderstaande krantenartikel van gisteren.

Uiteraard wordt u ook nog hartelijk uitgenodigd zoals we dat altijd doen via email, echter met deze vooraankondiging kunt u alvast een plaatsje reserveren in de agenda.

Marco Holt

(namens het voltallige bestuur en de werkgroep)

 

 

Ingezonden haiku door Lammy met betrekking tot vier en vijf mei:

 

4 & 5 Mei

 

De dode soldaat

heeft mijn vrijheid duur betaald

herdenk, vier vijf mei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transcendente relaties.

 

Op weg in het leven laveert men tussen De Verlichting, zeg maar het rationele (het verstandelijke) en De Romantiek, zeg maar het emotionele (het gevoelsmatige).

 

Volgens De Verlichting zijn relaties van alle tijden. Eigenlijk al van vòòr de geschiedkundige tijden. Zo wordt het leven beredeneerd met bijvoorbeeld Transcendente Getallen. Niet iets waar u dagelijks bij stilstaat, maar toch……………………………. Neem d’r nu eens twee, zoals het getal Pi (π) en de Natuurlijke Logaritme Ln (e). Twee wiskundige eenheden die transcendent zijn en hoogstens benaderbaar.

Het getal Pi welke reeds beschreven is door de Griekse wiskundige Archimedes, pakweg een 250 jaar voor de start van onze jaartelling en de natuurlijke logaritme door de Zwitserse wiskundige Euler rond 1750 zijn ondanks de moderne tijd met al zijn kennis, wetenschap en technieken nog steeds een groot mysterie, m.a.w. ze zijn niet bevattelijk. Paradoxaal genoeg zijn ze uiteraard wél waar, maar ongrijpbaar.

 

Volgens De Romantiek zijn relaties ook van alle tijden. Waarden als (altruïstische) liefde, genegenheid, verleiding, hoop en geloof, om er maar eens een paar te noemen. Sommige van deze waarden voelen aan ons zeer werelds aan. Anderen zijn heel transcendent, een relatie met het bovenzintuiglijke. Ook hier geldt dat ze een groot mysterie zijn, m.a.w. ze zijn niet bevattelijk. Paradoxaal genoeg zijn ze uiteraard wél waar, maar ook hier ongrijpbaar.

 

Transcendente relaties ondersteunen ons om onder andere te achterhalen wie we zijn, wat we zijn, waar we zijn, wat de waarde van het leven is en de koppeling met onze ziel. Laverend tussen De Verlichting en De Romantiek vinden we onze weg, zowel vandaag als morgen, waarbij inhoud en houding tot uitdrukking komen binnen het adagium “Tel niet alle dagen, maar zorg dat alle dagen tellen!”

 

Marco Holt

 

 

 

Ingezonden haiku door Lammy met betrekking tot vier en vijf mei:

 

Oorlogsgraf

 

Noem toch de naam van

die onbekende soldaat

die mij vrijheid schenkt.

 

 

 

 

 

 

 

Ingezonden post door Anke:

 

 

Begeerte verarmt de mens, want alle schatten ter wereld kunnen diegene niet rijk maken.

Gelukkig is degene, die geen schulden heeft.

 

Wijsheid van de Mongoolse steppe.

 

 

 

 

 

 

 

Ingezonden haiku door Lammy met betrekking tot vier en vijf mei:

 

Begraafplaats

 

Tussen de zerken

liggen herinneringen

en een dooie mus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij deze dank voor de inzendingen. Bezoek ook eens onze website voor aanvullende informatie www.engelvanhoorn.nl . Blijft denken, blijft schrijven!

Met vriendelijke groeten, Marco Holt. (Secretaris van De Engel van Hoorn)

Reacties zijn gesloten.