Columns

Dit is de nieuwste column. Alle andere columns komen in de lijst hiernaast. Klik er op om het hieronder te kunnen lezen.

Geen blauwe maandag

Lammy Vriesinga , Augustus 2015

Geen blauwe maandag

Blauw is de kleur van de hemel, van het onwerkelijke, en van trouw. Blauw is een verkoelende kleur, die vrede en rust geeft en geloof in uzelf en anderen.
Aldus Eostresworld.nl. U leest het goed: ik ben op zoek naar informatie over kleuren. Het internet is een handige encyclopedie.
Blauw bevordert, volgens Wikipedia, de communicatie en zelfexpressie; het opent de geest voor andere werkelijkheden.
Kleurenvisie, tenslotte, laat weten dat blauw het gevoel voor muziek en kunst stimuleert en ons uit de sleur van alledag trekt.
Wist het bestuur van de Engel van Hoorn dit en heeft het daarom gekozen voor blauw met wit, als nieuwe outfit voor deze website? Of hebben we hier te maken met een verrassend toeval?
Ik kan het niemand vragen, want op het moment van dit schrijven is half Nederland, inclusief het engelbestuur, met vakantie.

Terwijl ik het wereldwijde web afspeur naar de betekenis van blauw, schieten mij gezegdes te binnen, die ik vervolgens in verband breng met de Engel van Hoorn. Maar het is niet onze bedoeling u een blauwtje te laten lopen en u hoeft zich ook niet blauw te betalen aan de borrel die wij schenken. Onze stichting is geen lid van de blauwe knoop en de toegang is gratis. Wel geloven we sprekers, muzikanten en theatermakers op hun blauwe ogen. Wij laten ons nu eenmaal graag verrassen.
Maar het kan ook té, zo lees ik en alles waar té voor staat is niet goed.
Teveel blauw maakt ons dogmatisch, negatief en egocentrisch. Te weinig resulteert in koppigheid en angst voor verandering.
Een gewaarschuwde engel telt. U mag ons er op aanspreken.

Dan het wit. Net als zwart, heet wit geen kleur te zijn. Onzin. Ik zou niet weten hoe ik zwart, grijs en wit dan moet aanduiden. Tint? Nuance? Onkleur? Nonkleur? Ook over wit valt genoeg te ontdekken.
Wit, is de kleur - daar heb je het al - van licht, zuiverheid en vrede. Hemels klinkt dat. .
Wit staat ook voor leegte en onschuld. Inderdaad: De leegte op deze pagina’s biedt ruimte voor verhalen, gedichten, reacties, nieuws, reflecties, vragen, opmerkingen, tips en tops. En in mijn onschuld durf ik te stellen dat deze vernieuwde website u en ons daartoe uitnodigt.

Augustus 2015. Straks gaat het achtste Engel-seizoen van start, waarin we onze willen bezig houden met vragen waarmee de samenleving ons confronteert. Met onderwerpen die de geest opent voor andere werkelijkheden, waarbij muziek en theater ons stimuleren, terwijl wij ons hoeden tegen dogmatiek en koppigheid. Tijdens de engelbijeenkomsten – geen witte donderdag, geen blauwe maandag, maar elke derde zondag, trekt de Engel van Hoorn ons uit de sleur van alledag aan de hand van het jaarthema ‘Vragenderwijs.’ Een eerste vraag dient zich al aan:
Doet u mee?

Lammy Vriesinga

Reacties zijn gesloten.