Columns

Dit is de nieuwste column. Alle andere columns komen in de lijst hiernaast. Klik er op om het hieronder te kunnen lezen.

Maakbaar.....

Roy Drommel, 11 oktober 2015

De bijeenkomst van de Engel van Hoorn van 11 oktober 2015 had als thema: De maakbare samenleving bestaat. Toch?”

De Hoornse politicus, fotograaf en filmmaker Roy Drommel zei daarover in zijn column het volgende:

Jullie hebben ook gehoord dat destijds tegen het volk werd gezegd: “Leg geen valse eed af, voor de Heer gedane geloften moeten worden ingelost.”
En ik zeg jullie dat je helemaal niet moet zweren, noch bij de hemel, want dat is de troon van God,
Noch bij de aarde, want dat is zijn voetenbank, noch bij Jeruzalem, want dat is de stad van de grote koning;
Zweer evenmin bij je eigen hoofd, want je kunt nog niet één van je haren wit of zwart maken.
Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.
(Dat schijnt niet goed te wezen, dat kwaad. Ik dacht, ik zeg het er even bi,j maar dat is het dan ook qua exegese. )

Hij heeft het gemaakt
Dat kun je niet maken
Ze maakt er een potje van
Die doet altijd zo gemaakt

We worstelen nogal met onze onmacht. Met onze beperkingen. Vooral doordat we tegelijker tijd een enorm verlangen hebben naar een maakbaarheid. Een maakbaarheid van onszelf de mensen die we tegen komen en de wereld om ons heen. Botox en weekendjes wellness voor onszelf. Regels en wetten voor toch vooral de andere mensen (wij zelf kunnen wel zonder) en onze huiskamer precies in de stijl van dat glossy magazine met een bijpassende truttige tuin waar de natuur middels talloze ingrepen alleen nog volgens onze esthetische wensen mag figureren.

Het prachtige you-tube filmpje waar in mensen gevraagd wordt wanneer ze gekozen hebben om heterosexueel te worden…
Ze antwoorden stuk voor stuk met een verbaasde blik dat ze dat gewoon altijd eigenlijk waren. en bij de vraag die ze daarna krijgen; Zou dat voor homosexuelen dan anders zijn? Zie je hun geest open gaan. Iets snappen, ontdekken wat er daarvoor niet was.
De triest makende reflex om te roepen om een hek om Europa, de o zo herkenbare en zelfs te verklaren reactie op overweldigd worden door iets wat je te boven gaat. Waar je geen chocola van kunt maken. Het verlangen naar maakbaarheid, of zoals Nietzsche het noemt “Wille zur Macht”.

Ik heb bewust maar ook een beetje uit luiigheid en tijdgebrek, geen gestileerd en samenhangend verhaal gemaakt. Maar het als een collage, als een soort internet zoekresultaten brei gelaten. Een moodboard of sfeerbord zoals dat tegenwoordig heet. U moet er zelf nog wat van maken, ieder op zijn eigen wijze met een persoonlijke invulling of juist op zoek naar de consensus, een mening van de groep.
Want zo werk ik als kunstenaar en mijn collega’s vaak ook. Met nog losse, op een thema bij elkaar gezochte fragmentjes voor “het publiek” een wereld te MAKEN. Een film waarin het loopt zoals we willen, een schilderij of foto waarop alles klopt, of juist niet. Die alles eruit filtert wat verstoort, ruist of afleid. die ons raakt en ontroerd. Ons verlangen (naar wat eigenlijk?) bevredigt voor een poosje.
Maar nu dus even niet, een rafelig verhaal kreeg u van me, sorry.
We bezitten allemaal een heel klein beetje om er IETS van te maken, de 1 ff meer dan de ander. Maar alleen met elkaar MAKEN we een kans.
Ik wens u veel succes met spekjes enzo.

Het You-tube-filmpje:

Reacties zijn gesloten.